Loge CVA

Concordia Vincit Animos (CVA) is een eigenzinnige vrijmetselaarsloge, die bijeen komt op donderdagavond in de Vondelstraat in Amsterdam. CVA kent momenteel zo’n 60 leden. CVA behoort met haar rangnummer 5 tot de oudste vrijmetselaarsloges van Nederland.

Een eerste aanwijzing voor het eigenzinnige karakter van CVA kan worden gevonden in het feit dat CVA – in afwijking van andere loges die door de Grootloge van Engeland erkend werden – op 14 april 1755 is erkend door de Grootloge van Schotland. CVA loopt dus niet “automatisch” in gebaande sporen, maar bezint zich onafhankelijk en op eigen wijze op oude vormen en het ontdekken van nieuwe, zonder een gevoel voor traditie overboord te zetten.

CVA laat zich graag voorstaan een loge te zijn die niet bang is om “haar nek uit te steken”. In 1756 nam CVA, samen met 9 andere Nederlandse loges, het initiatief om een landelijk overkoepelende vrijmetselaarsloge in Nederland op te richten, de zogeheten “Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten Nederland”. Dit initiatief leverde CVA de onderscheiding “loge fondatrice” op.

Wat CVA overigens bijzonder maakt, is de mogelijkheid om – indien gewenst en op basis van een dispensatieregeling – in relatief korte periode leerling-, gezel- en vervolgens meester- vrijmetselaar te worden. Uitgangspunt is echter dat CVA geen haast heeft, en dat aan de ontwikkeling gedegen aandacht en tijd wordt besteed.

CVA heeft ook een traditie op charitatief gebied. Zo ondersteunt CVA momenteel bijvoorbeeld Stichting Teknophilos, hulp biedt aan jongeren in nood en hun ouders, verzorgers en instellingen die hen steunen. CVA vindt het belangrijk om de ontwikkeling van haar leden ook ten goede te doen komen in de wereld buiten de loge.

One Comment Voeg uw reactie toe

  1. Ik wil graag jullie loge bezoeken. Ben bij een loge geweest tijdens de opendagen van 24 novermber en ben daar voortreffelijk ontvangen en hebben mij het advies gegeven om meerdere loges te bezoeken wat ik dan ook graag wil doen. Ik wacht wel op uw antwoord welk datum het meest voor uw geschikt is.
    Met vriendelijke groet Johan van der Wielen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.