Vrijmetselarij

Loge Concordia Vincit Animos

  • Loge CVA
  • Vrijmetselarij
  • Agenda
  • Interesse?
  • Artikelen
Loge CVA, January 21 2011

Vrouwen zijn beter dan mannen

Vrouwen zijn beter dan mannen

Voordracht gehouden tijdens de Nieuwjaarsreceptie van CVA, januari 2011 door Peter Heerschop.

Vrouwen zijn beter dan mannen.

Of beter

Vrouwen denken, misschien wel terecht, dat ze beter zijn dan mannen.

Of beter

Vrouwen zorgen op handige wijze ervoor dat mannen zich schuldig voelen over hun aanvankelijke gevoel van superioriteit.

Ofwel

It’s a man’s world maar alleen maar omdat vrouwen dat zo bepalen.

En dus

Vrouwen zijn beter dan mannen, of in elk geval slimmer en daarom hebben mannen een grote behoefte om zich af en toe met elkaar af te sluiten.

Nou, dat is een berg aan hypotheses en die zal ik nu op geheel wetenschappelijke wijze uit gaan werken. De methode die ik daarvoor heb gevolgd is die van de zogenaamde participerende observatie. Ofwel ik heb een aantal avonden als onopvallend lid een aantal avonden met vrouwen doorgebracht.

De eerste avond werd er door de vrouwen gepraat over de prestaties van Nederlandse sportvrouwen. Er kwamen wat opvallende feiten naar voren.

Van de 16 medailles die er werden gehaald door de Nederlandse ploeg op de Olympische Spelen van Peking in 2008 zijn er 3 behaald door mannen. Of eigenlijk 4 want bij de dressuurploeg zat er naast twee vrouwen ook een man. Maar ja dat is een man op een dansend paard en die tel ik voor het gemak even niet mee. Voor dat soort mannen hebben wij in Amsterdam een hele andere benaming.

Zo lijkt het dat de vrouwen in de Nederlandse topsport beter presteren dan de mannen. Nauwkeuriger onderzoek wijst dan ook nog uit dat de provincie Brabant bovengemiddeld presteert. Ik ben hier gestopt met napluizen dus durf niet te zeggen of vooral vrouwen uit Brabant de dans om het goud leiden.

Ik wil de discussie over Brabant hier graag buiten houden.

Brabanders die over Amsterdammers altijd zeggen dat die te arrogant zijn om toe te geven dat Brabanders de beste zijn. Heel raar.

In dat opzicht zou het ook een idee zijn om een loge zonder Brabanders op te richten. Maar goed dat komt meer omdat ik een Brabantse vrouw heb. Dus dan begrijpt elke man dat ik als Amsterdamse man werkelijk op 2 keer zoveel eieren moet lopen. Maar goed, voor de rest is het wel erg gezellig.

En daar gaat het niet over.

Ik beperk me tot het verschil tussen mannen en vrouwen.

Laten we de olympische medaillespiegel als norm nemen en uitgaan van de hypothese dat vrouwen in Nederland beter presteren dan mannen.

Waarom presteren vrouwen in Nederland beter dan mannen?

Ik heb dat besproken met een aantal vrouwen op dezelfde avond dat we het hadden over het feit dat er er veel meer grappige mannen zijn dan vrouwen.

Hetgeen meetbaar is in het aantal hooggewaardeerde cabaretiers in Nederland maar die stelling werd door de vrouwen aangepast dat er heel mannen zich grappiger vínden dan vrouwen.

Waarop ik nog zei dat vrouwen misschien wel grappig zijn maar zonder clou.

En dat is zo, ik ken nu eenmaal heel weinig vrouwen die goed de clou van een mop kunnen onthouden.

Dat kwam zeiden de vrouwen omdat een man, net als bij seks, nu eenmaal gericht is op de uitkomst en vrouwen meer geinteresseerd zijn in het geheel.

Hahahaha, alsof het mannen bij seks alleen gaat om het klaarkomen.

Dus ja, daar hadden ze wel een punt.

Verder beweerden de vrouwen dat ze mannen vaak erg flauw vinden maar vanuit hun zorgende functie maar een beetje lachen omdat dat nu eenmaal belangrijk is voor het zelfvertrouwen van de man. En niets is erger dan een man zonder zelfvertrouwen.

Dit mag misschien waar zijn maar dan is het een misverstand dat vrouwen denken dat je dat als man niet door hebt. Natuurlijk wel.

Mannen weten heel goed wat vrouwen echt leuk vinden.

Als je iets heel grappigs aan het vertellen bent aan een groep mannen en er komt een vrouw binnen dan merk je ook gelijk dat er een soort van spanning is.

Dat komt door de blik van “ hebben de mannen het naar hun zin met hun oppervlakkige zogenaamd grappige praatjes , en hebben we al besproken wie dit keer de grootste heeft”

Terwijl, daar gaat het niet om bij grappige verhalen.

Mannen vertellen elkaar alleen grappige verhalen van mannen om contact met elkaar te maken. Een soort rustgevend verbindende code.

Als een vrouw zich zorgen maakt over haar relatie komt ze binnen bij vriendinnen, begint te huilen en zegt ze dat er met hem niet te praten valt.

Als een man zich zorgen maakt komt ie binnen, slaat 3 vrienden hard op hun schouders, bestelt een biertje en zegt, ken die van die hoer met die 3 benen en dan begrijpt iedereen dat er thuis iets aan de hand is.

Dan lachen ze de spanning weg en erna praten ze lang over filosofie en gespannen relaties door de eeuwen heen, de laatste recepten van beroemde koks, trekken met elkaar nog een les uit een bestudeerde aflevering van Griekse Drama’s en hun Betekenis voor de 21e eeuw, daarna declameren ze nog een ontroerend gedicht nemen een goed glas whiskey en wensen elkaar met betraande ogen sterkte thuis.

Die laatste 6 onderdelen maken vrouwen nooit mee omdat ze al eerder hebben besloten dat mannen communicatief enorm tekort schieten en zijn bij de clou van de mop al hoofdschuddend de ruimte uitgelopen.

En zo blijft het beeld dat mannen lompe seksistische uitslovers zijn waarbij dus moet worden aangetekend dat dat alleen geldt waar vrouwen bij zijn.

Maar goed, ik had het eerst over sport.

Alle aanwezige vrouwen vonden het logisch dat vrouwen in de topsport veel beter presteren dan mannen. Ik geef de meest genoemde verklaringen.

Vrouwen hebben veel meer doorzettingsvermogen.

Dat klopt. Maar ook omdat vrouwen volgzamer zijn. Voeren plichtsgetrouwer een opdracht uit. Mannen twijfelen inderdaad regelmatig aan het nut van de opdracht en zijn dan afgeleid. Vrouwen kunnen nu eenmaal veel vaker iets herhalen.

Vrouwen hebben een veel hogere pijngrens. Mannen zijn “piepers”

Gevolgd door een groot aantal clichévoorbeelden van immer dappere bevallende vrouwen naast paniekerige kleinzerige mannen.

Dan zeggen ze. Maar goed dat wij vrouwen moeten bevallen anders zouden er nooit meer kinderen geboren worden. Daarbij voorbijgaand aan het feit dat er allang volkeren ontdekt zijn in het amazonegebied waarbij juist de man bevalt en dat vaak even tussendoor doet hangend aan de geimproviseerde hardhouten bar.

Nee, niet waar. Hier staan vrouwen heel sterk.

Dit is inderdaad een verrichting die niet anders kan dan enorm respect inboezemen. Ik kom daarop terug want dit is een enorm wapen dat dan ook vaak ten onrechte misbruikt wordt.

Vrouwen zijn veel leergieriger. Mannen denken al heel snel dat ze ergens goed in zijn.

Waarbij ik volgens mij de enige was van de aanwezigen die zag dat hierbij leergierigheid en onzekerheid door elkaar werden gehaald.

Vrouwen zijn veel meer van aanpakken. Mannen moeten altijd eindeloos napraten. ( zie voetbalprogramma’s )

Maar dat is raar. Vaak wordt gezegd dat mannen niet kunnen praten over hun gevoel en dan opeens praten ze weer teveel. Alsof voetbal of auto’s of heerlijke vrouwen niet over gevoel gaan.

Mannen houden ook van aanpakken maar voor ze thuis mogen aanpakken moeten ze eerst de sfeer opbouwen, boodschappen doen, lekker koken, alles opruimen en heel lang luisteren naar de verhalen van de dag.

Als ze ergens in tekort schieten wordt er beweerd dat het de man ook maar gaat om één ding.

Vrouwen zijn veel socialer. Mannen zijn ook in teams veel grotere ego’s.

De weerlegging van mij dat er geen grotere slangenkuilen zijn dan die met groepen vrouwen, dat in elk vrouwenteam door iedereen in de gaten wordt gehouden wie er hoe lang aandacht krijgt van de coach en dat er geen grotere roddelcultuur is dan binnen vrouwenteams, werd allemaal met hoongelach terzijde geschoven terwijl tegelijkertijd de enige twee afwezige vriendinnen nog even flink en lelijk werden doorgenomen.

Vrouwen zijn veel trainbaarder omdat ze volgzamer zijn.

Dat leek me het eerste argument waar ik weinig tegenin kan brengen.

Daarom wilden de aanwezige vrouwen dit argument ook liever weer laten vallen. Als een man het ermee eens is zou het wel eens niet kunnen kloppen.

Zelf kwam ik ook nog met een aantal verklaringen. Ik geef er een paar.

Het niveau van topsport is lager bij vrouwen zodat het iets minder moeilijk is om aan de top te komen.

Dit ook omdat er weliswaar in Nederland evenveel mannen als vrouwen aan sport doen maar wereldwijd er enorm veel meer sportende mannen zijn.

Verder weet ik ook wel dat dit een flauwekul-argument is en noemde ik het voornamelijk om de boel een beetje te fokken. Dat werkte behoorlijk goed waarmee voor mij in elk geval werd aangetoond dat mannen meer gevoel hebben voor humor. Dat had ik beter niet hardop kunnen zeggen want de rest van de avond ben ik verbaal verslonden door een groep hecht samenwerkende hyena’s.

Vrouwen voelen zich in Nederland altijd achtergesteld en dat geeft de juiste agressieve drive om je extra waar te maken en te ontsnappen.

Vergelijk kinderen uit sloppenwijken van arme landen.

Ik hoef niet uit te leggen dat ik vanaf hier werkelijk iedere aansluiting kwijt was met de het vrouwelijk deel van de avond en ik ben op zolder in mijn eentje snoeihard muziekjes ben gaan luisteren.

Verder werd ik wegens mannelijke lompheid gestraft met drie weken totaal geen seks.

Toen ik riep tegen mijn vrouw dat zij dat ook niet vol zou houden riep zij dat ik dus nog steeds niet begreep waarom vrouwen beter presteren in sport dan mannen.

Als een vrouw iets wil, dan wil ze dat ook!

Het wordt te lang om diep op de avonden erna in te gaan. Laat ik een kort verslag doen van de laatste avond waar ik als man nog even aan het woord mocht komen over mijn door vrouwen veroorzaakte schuldgevoel.

Ik noemde dingen als:

Dat je als man thuis in woorden, lichaamstaal en tussen de regels toch altijd meewarig wordt behandeld.

Als ik heb opgeruimd en mijn vrouw komt thuis dan kijkt ze rond en pakt zuchtend met haar jas nog aan de enige 2 dingetjes die nog op een kastje liggen, doet ze in een la en zegt “ Had je geen tijd om even de boel op te ruimen?”

Als ik sta te koken, echt lekker, komt zij achter me staan. Zegt, nou dat ruikt lekker, maar moet je dat niet even wat lager zetten, en zitten daar nu ook peultjes in, staat dat in het recept. En volgens mij moet er een beetje ketjap bij.

Als ik aan het zappen ben en er komt een groen vlak met spelers en een bal dan zegt zij al voordat ik weet wie er tegen wie speelt “ Niet weer voetbal he?”

Terwijl we erna wel weer naar de herhaling gaan zitten kijken van “ Spoorloos” en als ik dan weg loop zegt ze. Vind je het niet gezellig om even met mij op de bank te zitten.

Als ik probeer te vertellen waarom een optreden zo verschrikkelijk leuk was in Apeldoorn zegt ze “ Dat het niet allemaal om mij gaat maar dat zij ook gewoon werkt “

Ik legde ook uit aan de aanwezige vrouwen.

En als ik in een cafe met een mooie vrouw sta te praten over de school van haar zoontje met dyslexie, wordt er achteraf altijd nog even verteld dat ze niet begrijpt waarom ik dat zo’n mooie vrouw vindt en dat ik ook anderen zagen dat ik me belachelijk stond uit te sloven en dat de geiligheid eraf droop.

Terwijl ik me vooral zorgen maakte over het zoontje.

De daar aanwezige vrouwen moesten daar smakelijk om lachen. Herkenden alles totaal van elkaar, wisselden blikken met elkaar uit, die duidelijk maakten. Meiden, het gaat prima zo. We hebben het zogenaamde superieure ras man nog altijd op onze geheel eigen wijze figuurlijk stevig bij de ballen.

En daarmee denk ik dat ik alle in het begin genoemde hypothesen heb aangetoond.

En dat brengt mij bij een afrondend begrip.

Het is, door hetgeen ik hierboven heb beschreven heel goed te begrijpen dat mannen, voortdurend het vrouwelijk oordeel voelend in hun rug, de behoefte voelen om zich af en toe af te sluiten met elkaar. Besloten mannelijk kring waar even begrip is zonder belang.

En dat is van alle tijden, alle eeuwen.

Er zijn in Tanzanie 50.000 jaar oude resten gevonden van groepen mensen die ontspannen lachend in een kring zaten. Het lijkt erop dat het om 17 personen van een mannenclub gaat.

En ik heb een citaat gevonden van Hoogleraar N Beets- een boek uit 1937.

De Grote Jongen.

Lees dat vooral toch ook. Is dus een boek van bijna 75 jaar geleden en ik lees u een citaat voor over het belang van de Geheime Plaats.

Ik citeer fragmenten:

“ De jongen, de man, de jongeman wordt geacht zich vaak sterker voor te doen dan hij is. Dit bijvoorbeeld in de wereld van de schoolklas, in zijn verantwoordelijkheid naar jongere broertjes, op zijn werk maar vooral in contacten met meisjes of vrouwen. Hij wordt geacht weerstand niet uit de weg te gaan maar te overwinnen.

Elke jongen blijft dan ook zijn leven lang behoefte houden aan een Geheime Plek. Een Verborgen Plaats, waar hij alleen komt of met zijn gezworen broeders. Een voor anderen verboden plaats die hem de ervaring verschaft binnen te gaan in een beschermde maar ook vreemde en onbekende wereld.”

“ Was er ooit een vreemdere wereld dan de zolder waarin we konden rondkijken wanneer we door het luik naar boven waren gekomen. Een plek waar we konden vluchten met gelijkgestemden. De plek die geheimen bewaarde, zijn eigen geheim en het onze. Een plek die alles kan worden voor het moment. Een schuilplaats, een rots, een schip, een eiland of een vliegtuig.

Een plek waar we alles kunnen zijn uitvinder, filosoof, Robin Hood, ontdekkingsreiziger of vliegenier.

Het is een onbepaalde ruimte met alle mogelijkheden voor een ogenblik ver van de normale wereld. De zolder leeft een afzonderlijk bestaan, hij maakt zich als het ware los van het huis.

Hier zijn we even op onszelf. Hier is er even geen remmende weerstand.

De geheime plaats is in wezenlijke zin van het woord de plaats waar men bij zichzelf thuis is. Het heimelijk karakter ervan wordt in de eerste plaats bepaald door het feit dat men daar onverbiddelijk met zichzelf wordt geconfronteerd, waar je jezelf als opgave ziet maar gekoppled aan de tijdelijke gelegenheid om een eigen wereld in dromen of daden te verwezenlijken.”

Dat is het belang.

Een leven lang.

PS

Gisteren begreep ik van een vriendin dat alle vrouwen op die avond eigenlijk vonden dat het feit dat vrouwen de laatste 10 jaar meer medailles haalden dan mannen puur op toeval berustte. Dat ze mij eigenlijk alleen maar hadden zitten fokken en dat ze zich kapot hadden gelachen.

Haha, goed gedaan. Mijn straf werd niet terug gedraaid.

Foto: bron Spits

Written by

Loge CVA

Newer De drie zonen