Vrijmetselarij
Een korte uitleg
Concordia Vincit Animos (CVA) is een eigenzinnige vrijmetselaarsloge, die bijeen komt op donderdagavond in de Vondelstraat in Amsterdam.
CVA kent momenteel zo'n 40 leden.
CVA behoort met haar rangnummer 5 tot de oudste vrijmetselaarsloges van Nederland.
Een eerste aanwijzing voor het eigenzinnige karakter van CVA kan worden gevonden in het feit dat CVA op 14 april 1755 is erkend door de Grootloge van Schotland. Alle andere Nederlandse uit die tijd hebben een constitutiebrief van de Grootloge van Engeland
CVA loopt dus niet "automatisch" in gebaande sporen, maar bezint zich onafhankelijk en op eigen wijze op oude vormen en het ontdekken van nieuwe, zonder een gevoel voor traditie overboord te zetten
Slijpsteen van de geest
CVA laat zich graag voorstaan een loge te zijn die niet bang is om "haar nek uit te steken".
In 1756 nam CVA, samen met 9 andere Nederlandse loges, het initiatief om een landelijk overkoepelende vrijmetselaarsloge in Nederland op te richten.
Dit is de zogeheten "Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten Nederland".
Dit initiatief leverde CVA de onderscheiding "loge fondatrice" op.
CVA heeft ook een traditie op charitatief gebied.
Zo ondersteunt CVA momenteel bijvoorbeeld Stichting Teknophilos, die hulp biedt aan jongeren in nood en hun ouders, verzorgers en instellingen die hen steunen.
CVA vindt het belangrijk om de ontwikkeling van haar leden ook ten goede te doen komen in de wereld buiten de loge.
CVA komt elke donderdagavond bijeen (met uitzondering van de maanden juli en augustus).
De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur en vinden plaats in het Logegebouw in de Vondelstraat.
CVA kent verschillende soorten bijeenkomsten:
Iedere donderderdag
Het Lieverdje
CVA is altijd een loge geweest die niet bang is om “zijn nek uit te steken” en spiegelt zich graag aan de karaktereigenschappen van het Lieverdje:
"de straatjongens van Amsterdam, altijd op zoek naar kattenkwaad maar met een gouden hart"
Wat CVA overigens bijzonder maakt, is de mogelijkheid om - indien gewenst en op basis van een dispensatieregeling - in relatief korte periode leerling-, gezel- en vervolgens meester- vrijmetselaar te worden.
Uitgangspunt is echter dat CVA geen haast heeft, en dat aan de ontwikkeling gedegen aandacht en tijd wordt besteed.
"Ik ben vrijmetselaar om me zonder voorbehoud of zelfcensuur over te geven aan het hoogste goed van de Grieks-Romeinse cultuur waarop Europa is gebouwd: de vrijheid van denken én van spreken.
Die wordt in de loge gekoesterd als kostbaar erfgoed van de vrijmetselaren die zich drie eeuwen geleden, na een eeuw van bloedige fundamentalistische godsdiensttwisten, durfden te verheffen boven de geestelijke en vaak ook lichamelijke terreur van christelijke dwingelanden en vorstelijke despoten...."
Lees verder
10%
40%
50%